Dryckesauktionen 4–6 november
Med novemberauktionen närmar sig vintern och runt om i Europas vindistrikt är merparten av skörden bärgad – vingårdarna förbereds för att gå i vila. Ännu har druvorna inte genomgått hela processen till färdigt vin, så det är för tidigt att uttala sig om året ur ett kvalitetsperspektiv. Dock är det tydligt att väder och vind påverkat skördevolymen.
Färre franska droppar
I fjol var Frankrike den största vinproducenten sett till volym, men de första officiella rapporterna för i år visar en nergång med hela 18 procent jämfört med 2023.
Det mesta regnar bort
Många av Frankrikes regioner drabbades av utmanade väder, med frost under våren och hagel samt röta senare under växtsäsongen. I Champagne har det lett till en minskning av produktionen med nästan en tiondel jämfört med ett genomsnitt. I Bordeaux visar siffrorna en nedgång med närmare 16 procent medan Bourgogne klarat sig bättre, endast 5 procent under genomsnittet. Värst drabbad blev den lilla regionen Jura. Här fick ett förödande frost- och rötangrepp stora konsekvenser – mindre än hälften av en genomsnittlig skörd kunde bärgas.
Italien i topp
I år återtar Italien platsen som den största vinproducenten, men även här finns en stor variation. De norra delarna av landet kämpade med mycket regn medan de södra hade motsatt problem. Trots det fick Piemonte och Toscana en gynnsam säsong, vilket ledde till betydligt större skörd än föregående år. Däremot har öarna Sicilien och Sardinien sett minskade volymer då de drabbades av långa perioder av torka.
Champagne från 1929
Det lär dröja innan årgång 2024 finns tillgänglig på våra auktioner, men i novembersauktionen, med över 2 200 föremål, finns en stor variation av årgångar och ursprung. Champagne är den största kategorin där små odlare mäts mot de största husens specialcuvéer. Här finns också auktionens äldsta flaskor – champagne från 1929.
Välkommen till dryckesauktionen D063 som publiceras den 26 oktober och klubbas 4–6 november.
Matilda Bergqvist, värderingsansvarig